Nieuwe website biedt handvatten voor duurzame inzetbaarheid in de zorg

De nieuwe website Handreiking Duurzame Inzetbaarheid biedt tools en adviezen om zorgmedewerkers gezond, gemotiveerd en vitaal te houden, voor een duurzame loopbaan.

Zorgprofessional laat op telefoon iets zien aan collega

Fysieke en mentale klachten bij zorg- en welzijnsprofessionals komen regelmatig voor. Hoe zorgen we dat zij (zowel student als professional) tot aan hun pensioen vitaal en gemotiveerd blijven? En daardoor behouden blijven voor de sector?

Voor werkgevers en werknemers in zorg en welzijn

Werkgeversorganisaties binnen de sector Zorg en Welzijn staan voor een enorme uitdaging om zorg en welzijnsprofessionals duurzaam inzetbaar te houden. De HAN-lectoraten Human Capital Innovations en Acute en Intensieve Zorg hebben de handen ineen geslagen. Ze ontwikkelden met praktijkgericht onderzoek concrete handvatten voor HR-professionals en zorg en welzijnsprofessionals voor het behoud van duurzame inzetbaarheid. Deze zijn nu samen met Werkgeversorganisatie Zorg en Welzijn (WZW) gebundeld op de website handreikingduurzameinzetbaarheid.nl en daar voor iedereen beschikbaar.

Dit nieuwe digitale platform biedt praktische hulpmiddelen en tools om een positieve werksituatie te bevorderen. Het platform is gericht op werknemers en werkgevers Zorg en Welzijn. Op handreikingduurzameinzetbaarheid.nl is een toolbox voor werknemers (zorg en welzijnsprofessionals) én een toolbox voor werkgevers (HR-professionals) ingericht. Ze bevatten concrete stappen en adviezen waarmee werkgevers en zorg- en welzijnsprofessionals in co-creatie actie kunnen ondernemen. Het draagt bij aan het vergroten van werkplezier, motivatie, ontwikkeling en vitaliteit van zorg- en welzijnsprofessionals. Hierdoor blijven zij duurzaam inzetbaar binnen de sector Zorg en Welzijn.

Ondersteuning bij organisatiebeleid duurzame inzetbaarheid

Voor de HR-professional met duurzame inzetbaarheid in portefeuille is de toolbox een praktische handreiking. Er worden concrete interventies aangereikt op het gebied van vitaliteit, mobiliteit, leven lang ontwikkelen en zingeving. Denk hierbij aan activiteiten en verwijzingen die zorgmedewerkers fit en vitaal houden. Deze interventies richten zich onder andere op gezondheid, leren en ontwikkelen. Zo wordt de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers ondersteund.

Werkgevers en HR-professionals kunnen de toolbox gebruiken om werknemers te ondersteunen in hun duurzame inzetbaarheid. Zo kunnen werknemers op ieder moment in hun loopbaan gezond, met passie en plezier aan het werk blijven.

Zorgprofessional laat op telefoon iets zien aan collega

Praktische adviezen en hulpmiddelen voor zorg- en welzijnsprofessional zelf

“Mentaal sta je continu aan, ik krijg het niet voor elkaar om de hele dag scherp te blijven.” Deze quote is afkomstig van een zorgprofessional. Wanneer zorg- en welzijnsprofessionals vragen hebben over vitaliteit op het werk en zelf aan de slag willen, biedt de website veel praktische adviezen. De toolbox bevat bovendien diverse hulpmiddelen om direct actie te ondernemen. Hiermee kunnen ze zelf regie houden. De toolbox voor zorg- en welzijnsprofessionals is ontwikkeld in het project Stay Safe Strong & Healthy. Praktijkpartners en beroepsverenigingen in de acute en intensieve zorg leverden hun input. De toolbox is voor en door hen ontwikkeld.

zorgprofessionals overleggen. eenmalig te gebruiken voor WZW handreiking nieuwsbericht.
Joppe Fotografie

Bevorderen positieve werksituatie

 

De website 'Handreiking Duurzame Inzetbaarheid' is een initiatief van de HAN en Werkgeversorganisatie Zorg en Welzijn en is bedoeld om de zorg- en welzijnssector te ondersteunen bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling. Met de arbeidsmarkttekorten waar de sector mee te kampen heeft, is het behouden van huidige professionals voor werkgevers een belangrijk thema. Met inzet van de website staat het welzijn van de professionals voorop en helpt het werkgevers én werknemers bij het bevorderen van een positieve werksituatie.

Bezoek de website handreikingduurzameinzetbaarheid.nl voor meer informatie over de 'Handreiking Duurzame inzetbaarheid' en de beschikbare hulpmiddelen. Bekijk de informatie voor werkgevers of bekijk de informatie voor werknemers.